mgr Angelika Telążka (Woźniak)
Gabinet Premium
17 Maj

Szparagi w szynce parmeńskiej do przygotowania na GRILLU

Doskonały przepis na początek sezonu grillowego.

 

Składniki:

✔50g - 1/2 opakowania - szynki parmeńskiej

✔10 g - 1 łyżka - oliwy z oliwek

✔300 g - 10 sztuk - szparagów

✔sól pieprz

Przygotowanie:

👉Szparagi umyć, oczyścić z części niejadalnych odłamując zdrewniałe końcówki. Szynkę podzielić wzdłuż tak, by powstało 10 kawałków, i obwinąć szparagi. Skropić oliwą, przyprawić solą i pieprzem.

👉Szparagi ostrożnie wykładać na nagrzaną kratkę grilla - najlepiej kłaść je w poprzek płyty, by cienkie szparagi nie wpadły do środka. Grill nie powinien być bardzo mocno nagrzany. Szparagi należy cały czas kontrolować i przewracać co kilka minut przy pomocy długich szczypiec. Grillować przez ok. 10 minut. Na koniec na gorących szparagach można położyć kawałki masła, które się na nich rozpuści i nada wspaniały smak całemu daniu.

Twój komentarz




POKAŻ