mgr Angelika Telążka (Woźniak)
Gabinet Premium
17 Maj

Pasztet z soczewicy

Świetna alternatywa na kanapki zamiast wędliny czy sera.

 

Składniki:
✔️soczewica zielona 1 szklanka
✔️marchewki 2 sztuki
✔️korzeń pietruszki 1 sztuka
✔️seler korzeniowy 100-150g
✔️cebula 1 sztuka
✔️czosnek 2 ząbki
✔️oliwa z oliwek 1 łyżka
✔️jajka 3 sztuki
✔️bułka trata 3 łyżki
✔️przyprawy (liść suszonego lubczyku, sól, pieprz, czosnek suszony, papryka wędzona, gałka muszkatołowa)

Sposób przygotowania:
👉 Zieloną soczewicę zalewamy wodą na 1 godzinę. Po tym czasie przelewamy zimną wodą, wsypujemy do garnka. Zalewamy 2 szklankami wody, gotujemy na wolnym ogniu przez 20-25 minut. Pod koniec solimy.
👉 Ugotowaną soczewicę odsączamy na sitku. Osobno odkładamy kilka łyżek (na wierzch pasztetu).
👉 Marchewkę, pietruszkę i seler gotujemy do miękkości. Najlepszym sposobem jest wykorzystać te od gotowania rosołu. Do miski wkładamy soczewicę, kawałki marchewki, selera i pietruszki. Cebulę oraz czosnek siekamy na mniejsze kawałki podsmażamy na oliwie, dodajemy do miski.
👉 Całość blendujemy na gładką masę. Wbijamy jajka, dodajemy bułkę tartą. Masę dokładnie mieszamy łyżką. Na końcu przyprawiamy przyprawami.
👉 Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach 10x24 cm. Wygładzamy wierzch i obsypujemy pozostawianymi ziarnami soczewicy.
👉 Pieczemy w 180 stopni przez 40-45 minut. Góra pasztetu musi być rumiana.

Twój komentarz




POKAŻ