Szczególną uwagę w diecie przy endometriozie należy zwrócić na:
1. Warzywa i owoce
Warzywa powinnosię spożywać do każdego posiłku najlepiej jak najmniej przetworzone.Bardzo ważne jest codzienne spożywanie warzyw i owoców ponieważ są one bogate w witaminy, minerały i antyoksydanty, które pomagają walczyć z wolnymi rodnikami. Szczególną uwagę należy zwrócić na warzywa i owoce o ciemnym, intensywnym zabarwieniu ponieważ to one zawierają najwięcej antyoksydantów.Warzywa i owoce o żółtym i pomarańczowym zabarwieniu zawierają luteinę oraz beta-karoten.Bioflawonoidy są obecne w brokułach, gryce, owocach cytrusowych, śliwkach. Kurkuminy są obecne w kurkumie lub żółtej papryce. Jest to jedynie kilka przykładów owoców i warzyw, które mają właściwości przeciwutleniające. Dodatkowo warzywa i owoce zawierają błonnik pokarmowy, który poprawia perystaltykę jelit przez co wspiera regularne wyróżnianie, przyśpiesza proces detoksykacji organizmy, pomaga uregulować hormony oraz zmniejsza indeks glikemiczny potrawy.
2. Kwasy tłuszczowe
Bardzo ważnym elementem diety są kwasy tłuszczowe Omega 3. Mają one silne działanie przeciwzapalne, przeciwalergiczne, wspomagają układ odpornościowy, działają przeciwzakrzepowo, pomagają obniżyć poziom trójglicerydów we krwi, mają wpływ na regulację ciśnienia tętniczego oraz gospodarkę węglowodanową, wspomagają spalanie tkanki tłuszczowej zwłaszcza tej zlokalizowanej na brzuchu. Dobrymi źródłami kwasów tłuszczowych omega 3 są tłuste ryby morskie, orzechy włoskie, siemię lniane, nasiona chia, awokado.
3. Czerwone mięso
Czerwone mięso powinno się ograniczyć do minimum a najlepiej z niego całkowicie zrezygnowaćponieważ zawiera tłuszcze nasycone przez co działa niekorzystnie na układ krwionośny oraz trawienny. Alternatywą dla mięsa czerwonego jest mięso białe, które zawiera mniej tłuszczu i cholesterolu oraz ryby.
4. Cukier
Nadmierne spożywanie białego cukru sprzyja powstawaniu otyłości, insulinooporności, cukrzycy typu II, chorób układu sercowo-naczyniowego, pokarmowego, może również zaburzać gospodarkę hormonalną. Cukier „dokarmia” a nawet powoduje powstawanie stanu zapalnego w organizmie, który i tak jest już obecny przy endometriozie.
5. Zioła i przyprawy
Kolejnym ważnym elementem diety przeciwzapalnej są zioła i przyprawy.Pomagają zmniejszyć stan zapalny, dolegliwości bólowe, wspierają detoksykację organizmu, działają antybakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo zawierają antyoksydanty.Warto
dodawać do potraw: cynamon, imbir, kurkumę, goździki, kardamon, oregano, tymianek, czosnek, rozmaryn. Zioła, które mogą wspomóc walkę z dolegliwościami związanymi z chorobą to: rumianek, wiesiołek dwuletni, niepokalanek pospolity (nie należy go pić podczas brania tabletek antykoncepcyjnych ponieważ zmniejsza ich skuteczność-tak samo jak dziurawiec), kalina śliwolistna i kalina koralowa. Podczas stosowania ziołolecznictwa warto udać się do lekarza żeby skonsultować czy dane zioło nie wchodzi w interakcję z lekami.
Podsumowanie
Poza stosowaniem diety u kobiet cierpiących na endometriozę dużą rolę odgrywa aktywność fizyczna. Jednak poza zmniejszeniem ilości tkanki tłuszczowej jest ona bardzo istotna w poprawie ruchomości narządów. Szczególnie polecaną dietą przy chorobie jest dieta przeciwzapalna. Należy pamiętać również o odpowiedniej ilości snu oraz o relaksacji.
W ramach praktyk studenckich artykuł przygotowała Paulina Maciaszczyk.
Twój komentarz