mgr Angelika Telążka (Woźniak)
Gabinet Premium
30 Czerw

Papryka faszerowana ciecierzycą, pieczarkami i suszonymi pomidorami

Papryka faszerowana ciecierzycą to świetny pomysł na danie wegetariańskie. 

Dlaczego warto stosować nasiona roślin strączkowych w swojej diecie?

- posiadają wysoką zawartość witamin z grupy B,

- posiadają wysoką zawartość błonnika pokarmowego,

- posiadają niski IG,

- zawierają stosunkowo wysoką zawartość białka, które może zastąpić produkty mięsne.

 

Potrzebne składniki:

✔️3-4 papryki kolorowe

✔️200 g ciecierzycy z puszki lub słoika

✔️1 duża cebula

✔️4 duże pieczarki

✔️200 g passaty pomidorowej

✔️suszone pomidory kilka sztuk

✔️przyprawy

 

Sposób przygotowania:

➡️Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekaną cebulkę oraz pieczarki i podsmażyć do zarumienienia.

➡️Dodać ciecierzyce, suszone pomidory, passatę pomidorową, przyprawy i poddusić.

➡️Papryki umyć, przekroić na pół, wydrążyć środek, a następnie faszerować ciecierzycą z dodatkami.

➡️Piec około 45 minut w 180 stopniach, do momentu aż papryki będą miękkie (na ostatnie 5 minut włączyć termoobieg).

Twój komentarz




POKAŻ