Składnikina 8-10 kotletów:
2,5 szklanki startego kalafiora / 1/2 kalafiora
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1 i 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej /3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
1/2 szklanki ziaren słonecznika, podprażonych na suchej patelni i posiekanych
1/4 szklanki maki ziemniaczanej
1/4 szklanki oleju
2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki syropu z agawy
1 i 1/2 - 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
czarny pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Kalafiora wraz z łodyga zetrzeć na dużych oczkach tarki, cebulę zetrzeć na dużych oczkach tarki, a czosnek na małych oczkach. Wszystko przełożyć do bardzo dużej miski.
Do startych warzyw dodać pozostałe składniki i wszystko przy pomocy rąk porządnie zagnieść w zwarta masę, w razie potrzeby dolać łyżkę oleju. Na koniec doprawić do smaku.
Dłońmi formować równe, zwarte kotlety. Gotowe układać na blasze i piec przez 20 - 25 minut na złoty kolor, następnie obrócić i piec przez kolejne 5 minut.
Twój komentarz