mgr Angelika Telążka (Woźniak)
Gabinet Premium
30 Czerw

Dlaczego warto jeść szpinak?

SZPINAK to zielone liściaste warzywo, które słynie ze wspaniałych właściwości leczniczych i bogatych wartości odżywczych.

 

Dlaczego warto spożywać szpinak!🧐⤵

🔸jest on bogaty w potas, cynk, mangan, magnez i żelazo oraz witaminy, m.in.: kwas foliowy, niacynę, witaminę A, B i C,

🔸wysoka zawartość potasu, kwasu foliowego, a także niski poziom sodu szpinaku, korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy m.in. poprzez redukcję ciśnienia tętniczego krwi, zmniejszenia ryzyka zawału i udaru,

🔸może wykazywać pozytywny wpływ na proces widzenia i przeciwdziałać zaćmie oraz zwyrodnieniu plamki żółtej poprzez wysoką zawartość beta-karoten, luteiny i ksantyny,

🔸obecny w szpinaku koenzym Q10 zwiększa siłę mięśni (w tym sercowego), a także zapobiega hiperlipidemii,

🔸substancje czynne glikoglicerolipidy zawarte w szpinaku mają działanie przeciwgrzybicze, przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwpasożytnicze oraz

chronią przed chorobą wieńcową,

🔸epoksyksantofil, neoksantyna i wiolaksantyna zmniejszają aktywność nowotworową, co może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na choroby nowotworowe.

‼🤔Co ważne, szpinak zawiera duże ilości soli szczawianowych, dlatego jego większe ilości nie są wskazane w kamicy moczowej, chorobach reumatologicznych, dnie moczanowej i chorobie wrzodowej.

Twój komentarz




POKAŻ