mgr Angelika Telążka (Woźniak)
Gabinet Premium
11 List

Rogaliki z nadzieniem serowym

Tańsza i lżejsza wersja rogalików marcińskich.

 


👉Składniki- ok 50 sztuk małych rogalików:
✔️ 10 g drożdży suchych
✔️ 560 g mąki pszennej tortowej
✔️ 300 ml mleka
✔️ 2 jajka
✔️ 80 g masła, roztopionego
✔️ 100 g ksylitolu
✔️ pół łyżeczki soli
✔️ 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania przed pieczeniem

👉Składniki na nadzienie:
✔️ 400 g twarogu półtłustego
✔️ 2 żółtka
✔️ 4 – 5 łyżek ksylitolu z waniliowym ekstraktem

👉 Przygotowanie:
1. Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami
2. Dodać resztę składników i dobrze wyrobić ciasto by było miękkie i elastyczne, pod koniec dodać rozpuszczony tłuszcz.
3. Uformowane ciasto, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką na około 1,5 godziny.
4. Wyrośnięcie ciasto krótko zagnieść, podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na długi prostokąt o bokach około 18 x 35 cm.
5. Ostrym nożem wycinać naprzemiennie trójkąty o krótkiej podstawie i długich bokach. U podstawy każdego trójkąta nakładać 1 łyżeczkę nadzienia serowego. Zwijać od podstawy w kierunku wierzchołka w taki sposób, by koniec wierzchołka znalazł się pod spodem rogalika.
6. Układać na blaszce, w sporych odległościach od siebie. Przykryć ściereczką, pozostawić w cieple do czasu podwojenia objętości (około 30 minut).
7. Przed pieczeniem posmarować jajkiem z mlekiem wierzch rogalików.
8. Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 minut lub do złotego koloru.
SMACZNEGO!!

Twój komentarz




POKAŻ