Do wykonania przepisu przygotuj:
700ml mleka
80g (2 opakowania) budyniu waniliowego
100g erytrolu
40g (2 sztuki) żółtka jaja
12g (1.5 łyżki) żelatyny
300g truskawek
80g biszkoptów bez cukru
1. Biszkopty rozłożyć w silikonowej tortownicy.
2. W garnku zagrzać 500ml mleka razem z erytrolem, w międzyczasie roztrzepać pozostałe mleko z proszkiem budyniowym i żółtkami.
3. Wlać do gotującego się mleka i mieszać do zagęstnienia masy na wolnym ogniu.
4. Żelatynę rozpuścić w około 50-70 ml ciepłej wody, dodawać po trochu masy budyniowej, mieszając.
5. Następnie masę z żelatyną wlać do masy budyniowej i wymieszać. Przelać masę na biszkopty.
6. Truskawki obrać, umyć i pokroić na kawałki. Wyłożyć na wierzch ciasta, odczekać, aż masa wystygnie i wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.
Twój komentarz