mgr Angelika Telążka (Woźniak)
Gabinet Premium
14 Paź

Ciasto budyniowe z truskawkami

Świetny deser na letnie dni.

 

Do wykonania przepisu przygotuj:

👉700ml mleka

👉80g (2 opakowania) budyniu waniliowego

👉100g erytrolu

👉40g (2 sztuki) żółtka jaja

👉12g (1.5 łyżki) żelatyny

👉300g truskawek

👉80g biszkoptów bez cukru

 

1. Biszkopty rozłożyć w silikonowej tortownicy.

2. W garnku zagrzać 500ml mleka razem z erytrolem, w międzyczasie roztrzepać pozostałe mleko z proszkiem budyniowym i żółtkami.

3. Wlać do gotującego się mleka i mieszać do zagęstnienia masy na wolnym ogniu.

4. Żelatynę rozpuścić w około 50-70 ml ciepłej wody, dodawać po trochu masy budyniowej, mieszając.

5. Następnie masę z żelatyną wlać do masy budyniowej i wymieszać. Przelać masę na biszkopty.

6. Truskawki obrać, umyć i pokroić na kawałki. Wyłożyć na wierzch ciasta, odczekać, aż masa wystygnie i wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.

Twój komentarz




POKAŻ