mgr Angelika Telążka (Woźniak)
Gabinet Premium
21 Wrze

Domowy ketchup

Przepis na ketchup bez cukru i konserwantów.

 

Składniki:

  • 7 dużych pomidorów
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2/3 szklanki malin
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli

 

Sposób przygotowania:

Pomidory naciąć, włożyć do garnka, zalać wrzątkiem. Następnie ściągnąć skórkę, pokroić w ćwiartki, usunąć twarde części, pokroić w kostkę.

Czosnek przecisnąć przez praskę, a cebulę pokroić w drobną kostkę. W wysokim garnku rozgrzać oliwę, wrzucić warzywa i dusić aż pomidory puszczą sok, następnie dodać maliny i ksylitol. Dusić ok. 30 min. od czasu do czasu mieszając.

Wszystkie składniki zmiksować blenderem. Dodać ocet, oregano, sól, pieprz i dusić jeszcze przez ok. 30 minut do odparowania wody. Spróbować i opcjonalnie doprawić do smaku.

Ketchup powinien zgęstnieć. Następnie przetrzeć go przez sito, przełożyć do umytych, wyparzonych i suchych słoiczków, zakręcić i pasteryzować.

Twój komentarz




POKAŻ