Składniki:
- 7 dużych pomidorów
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2/3 szklanki malin
- 1 łyżka ksylitolu
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
Pomidory naciąć, włożyć do garnka, zalać wrzątkiem. Następnie ściągnąć skórkę, pokroić w ćwiartki, usunąć twarde części, pokroić w kostkę.
Czosnek przecisnąć przez praskę, a cebulę pokroić w drobną kostkę. W wysokim garnku rozgrzać oliwę, wrzucić warzywa i dusić aż pomidory puszczą sok, następnie dodać maliny i ksylitol. Dusić ok. 30 min. od czasu do czasu mieszając.
Wszystkie składniki zmiksować blenderem. Dodać ocet, oregano, sól, pieprz i dusić jeszcze przez ok. 30 minut do odparowania wody. Spróbować i opcjonalnie doprawić do smaku.
Ketchup powinien zgęstnieć. Następnie przetrzeć go przez sito, przełożyć do umytych, wyparzonych i suchych słoiczków, zakręcić i pasteryzować.
Twój komentarz