mgr Angelika Telążka (Woźniak)
Gabinet Premium
07 Luty

Pizza pełnoziarnista

Zdrowsza wersja najbardziej znanej potrawy kuchni włoskiej.

Składniki:

  • Ciasto:

400g mąki pełnoziarnistej (typ 1850 lub 2000)

220g Wody

20g drożdży

 1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

30g oliwy

 

  • Sos pomidorowy:

Woda

Koncentrat pomidorowy

Ulubione zioła

 

  • Pozostałe:

Szynka, papryka, pieczarki, cebula, ser mozzarella lub żółty

 

Sposób przygotowania:

1. Wymieszać drożdże z wodą i cukrem. Dodać mąkę i sól. Odstawić na 1h w ciepłe miejsce, aż wyrośnie.

2. Pieczarki pokroić i podsmażyć razem z cebulą na oliwie. Ser zetrzeć na tartce. Paprykę pokroić w kostkę.

3. Koncentrat wymieszać z wodą i ziołami. Podgotować ok.2-3 min.

4. Zagnieść ciasto i uformować kulkę. Rozwałkować na cienki placek. Podsypywać mąką w razie potrzeby.

5. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i nagrzać piekarnik do 180 stopni.

6. Rozwałkowane ciasto wyłożyć na papier.

7. Posmarować sosem pomidorowym. Wyłożyć pieczarki z cebulą, szynkę, paprykę. Posypać serem. Piec 25 min. 

Twój komentarz




POKAŻ