Składniki:
- Ciasto:
400g mąki pełnoziarnistej (typ 1850 lub 2000)
220g Wody
20g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
30g oliwy
- Sos pomidorowy:
Woda
Koncentrat pomidorowy
Ulubione zioła
- Pozostałe:
Szynka, papryka, pieczarki, cebula, ser mozzarella lub żółty
Sposób przygotowania:
1. Wymieszać drożdże z wodą i cukrem. Dodać mąkę i sól. Odstawić na 1h w ciepłe miejsce, aż wyrośnie.
2. Pieczarki pokroić i podsmażyć razem z cebulą na oliwie. Ser zetrzeć na tartce. Paprykę pokroić w kostkę.
3. Koncentrat wymieszać z wodą i ziołami. Podgotować ok.2-3 min.
4. Zagnieść ciasto i uformować kulkę. Rozwałkować na cienki placek. Podsypywać mąką w razie potrzeby.
5. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i nagrzać piekarnik do 180 stopni.
6. Rozwałkowane ciasto wyłożyć na papier.
7. Posmarować sosem pomidorowym. Wyłożyć pieczarki z cebulą, szynkę, paprykę. Posypać serem. Piec 25 min.
Twój komentarz