mgr Angelika Telążka (Woźniak)
Gabinet Premium
06 Gru

Marchewkowy piernik

Ciasto przypominające atmosferę świąt, z nutą korzennych przypraw.

 

Składniki:

  • 3 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 jajka
  • 200 g erytrytolu
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 50g siemienia lnianego mielonego
  • 200g mąki pszennej razowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 250g marchwi
  • sok z 1 pomarańczy
  • dodatkowo żurawina do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Żurawinę zalać wrzątkiem i odstawić do zmięknięcia. 

Jajka ubić z erytrytolem. Następnie stopniowo dodawać olej cały czas mieszając.

Do suchej miski przesiać przez sitko sypkie składniki ciasta: mąkę, przyprawy, sodę, proszek, siemię lniane i sól.  Suche składniki połączyć z jajkami cały czas mieszając.

Marchew zetrzeć na tartce o cienkich oczkach. Dodać do ciasta razem z sokiem z pomarańczy i odsączoną żurawiną.

Wymieszać wszystko i włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać żurawiną do dekoracji. Piec 70-80 min. w 160 sopniach. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. 

Twój komentarz




POKAŻ