Składniki:
Placki:
- 0,5 kg mączystych ziemniaków
- Pół czerwonej cebuli
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki pełnoziarnistej
- Pół łyżeczki soli
- Pieprz
- 20ml oleju
Sos:
- 1 długi zielony ogórek
- 1 duży ząbek czosnku
- 200 ml jogurtu greckiego
- 1 łyżka oliwy
- Pieprz, sól, koper
- Dodatkowo 200g łososia wędzonego i cytryna.
Sposób przygotowania:
Placki:
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Odstawić na chwilę, odsączyć. Dodać jajko mąkę, przyprawy i olej. Dokładnie wymieszać.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nałożyć łyżką małe placki o grubości 0,5 cm. Piec przez około 25 min do zrumienienia w 200 stopniach.
Sos:
Ogórka obrać, przekroić wzdłuż i usunąć pestki. Zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Posiekać czosnek i dodać do jogurtu razem z ogórkiem i przyprawami.
Na upieczony placek wyłożyć porcję sosu a na wierzch wędzonego łososia. Skropić sokiem z cytryny.
Twój komentarz