mgr Angelika Telążka (Woźniak)
Gabinet Premium
08 List

Placki ziemniaczane z łososiem i sosem tzatzyki

Propozycja w sam raz na jesienny obiad a zarazem zdrowsza wersja placków ziemniaczanych.

 

Składniki:

Placki:

  • 0,5 kg mączystych ziemniaków
  • Pół czerwonej cebuli
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki pełnoziarnistej
  • Pół łyżeczki soli
  • Pieprz
  • 20ml oleju

 

Sos:

  • 1 długi zielony ogórek
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 200 ml jogurtu greckiego
  • 1 łyżka oliwy
  • Pieprz, sól, koper

 

  • Dodatkowo 200g łososia wędzonego i cytryna.

 

Sposób przygotowania:

Placki:

Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Odstawić na chwilę, odsączyć. Dodać jajko mąkę, przyprawy i olej. Dokładnie wymieszać. 

 

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nałożyć łyżką małe placki o grubości 0,5 cm. Piec przez około 25 min do zrumienienia w 200 stopniach.

 

Sos:

Ogórka obrać, przekroić wzdłuż i usunąć pestki. Zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Posiekać czosnek i dodać do jogurtu razem z ogórkiem i przyprawami.

 

Na upieczony placek wyłożyć porcję sosu a na wierzch wędzonego łososia. Skropić sokiem z cytryny.

Twój komentarz




POKAŻ