mgr Angelika Telążka (Woźniak)
Gabinet Premium
11 Luty

Chleb pełnoziarnisty

Przepis na domowy chleb razowy.

 

Składniki:

  • 500g mąki pszennej typ 2000
  • 20g drożdży
  • 400g wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3/4 łyżki soli

 

Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuścić w lekko ciepłej wodzie, dodać cukier i wymieszać do rozpuszczenia.

Dodajemy stopniowo rozczyn z drożdżami do mąki wymieszanej z solą i wyrabiamy na ciasto.

Odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 min.

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.

Foremkę smarujemy masłem i posypujemy mąką. (Można skorzystać z foremki silikonowej bez smarowania masłem). Wkładamy ciasto do foremki i pieczemy w piekarniku około 40 min.

Po upieczeniu wyjąć chleb z foremki i studzić na kratce.

 

Sposób przygotowania dla właścicieli Thermomixa:

Drożdże, wodę i cukier wrzucić do naczynia miksującego. Ustawić na 2min/37stopni/obr.2

Dodać mąkę, sól i ewentualne dodatki (siemię, pestki). Włączyć wyrabianie przez ok 2 min. 

Odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 min.

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.

Foremkę smarujemy masłem i posypujemy mąką. (Można skorzystać z foremki silikonowej bez smarowania masłem). Wkładamy ciasto do foremki i pieczemy w piekarniku około 40 min.

Po upieczeniu wyjąć chleb z foremki i studzić na kratce.

Twój komentarz




POKAŻ