Składniki:
- 500g mąki pszennej typ 2000
- 20g drożdży
- 400g wody
- 1 łyżeczka cukru
- 3/4 łyżki soli
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuścić w lekko ciepłej wodzie, dodać cukier i wymieszać do rozpuszczenia.
Dodajemy stopniowo rozczyn z drożdżami do mąki wymieszanej z solą i wyrabiamy na ciasto.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 min.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Foremkę smarujemy masłem i posypujemy mąką. (Można skorzystać z foremki silikonowej bez smarowania masłem). Wkładamy ciasto do foremki i pieczemy w piekarniku około 40 min.
Po upieczeniu wyjąć chleb z foremki i studzić na kratce.
Sposób przygotowania dla właścicieli Thermomixa:
Drożdże, wodę i cukier wrzucić do naczynia miksującego. Ustawić na 2min/37stopni/obr.2
Dodać mąkę, sól i ewentualne dodatki (siemię, pestki). Włączyć wyrabianie przez ok 2 min.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 min.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Foremkę smarujemy masłem i posypujemy mąką. (Można skorzystać z foremki silikonowej bez smarowania masłem). Wkładamy ciasto do foremki i pieczemy w piekarniku około 40 min.
Po upieczeniu wyjąć chleb z foremki i studzić na kratce.
Twój komentarz