mgr Angelika Telążka (Woźniak)
Gabinet Premium
11 Gru

Pierniczki świąteczne

Cóż innego może się bardziej kojarzyć ze świętami Bożego Narodzenia, jak pierniczki?

Przepis ten jest bardzo prosty, a pierniczki smaczne i kruche.

Składniki:

-150 g miodu prawdziwego 

-75 g masła pokrojonego na kawałki

-220 g mąki pszennej

-100 g mąki pszennej razowej (typ 2000)

- 50g erytrytolu

-1 jajko (małe)

-1 łyżeczka płaska sody oczyszczonej

- 15g przyprawy do piernika

 

Sposób przygotowania:

  1. Masło trzeba wyjąć wcześniej z lodówki - musi być bardzo miękkie.
  2. Kiedy masło jest bardzo miękkie, dodajemy miód i w dużej misce mieszamy.
  3. Dodajemy po kolei: przesianą mąkę, jajko i sodę. Mieszamy.
  4. Dodajemy: przyprawę do pierników, erytrytol.
  5. Zagniatamy ciasto.
  6. Z ciasta robimy kulkę i owijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na ok. pół godziny.
  7. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
  8. Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i wycinamy pierniczki.
  9. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej pierniki.
  10. Pierniki pieczemy w piekarniki w temp. 180 C przez ok. 10-12 minut.

Twój komentarz




POKAŻ