Składniki:
-150 g miodu prawdziwego
-75 g masła pokrojonego na kawałki
-220 g mąki pszennej
-100 g mąki pszennej razowej (typ 2000)
- 50g erytrytolu
-1 jajko (małe)
-1 łyżeczka płaska sody oczyszczonej
- 15g przyprawy do piernika
Sposób przygotowania:
- Masło trzeba wyjąć wcześniej z lodówki - musi być bardzo miękkie.
- Kiedy masło jest bardzo miękkie, dodajemy miód i w dużej misce mieszamy.
- Dodajemy po kolei: przesianą mąkę, jajko i sodę. Mieszamy.
- Dodajemy: przyprawę do pierników, erytrytol.
- Zagniatamy ciasto.
- Z ciasta robimy kulkę i owijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na ok. pół godziny.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
- Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i wycinamy pierniczki.
- Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej pierniki.
- Pierniki pieczemy w piekarniki w temp. 180 C przez ok. 10-12 minut.
Twój komentarz