mgr Angelika Telążka (Woźniak)
Gabinet Premium
07 Luty

Pieczone pączki

Tradycyjny pączek z lukrem ma ok. 292 kcal, a pączek z poniższego przepisu ok. 180 kcal. Czyli ok. 100 kcal mniej!

 

Składniki:

  • 80 g masła
  • 80 g mleka
  • 20g drożdzy
  • 20 g miodu
  • 90 g mąki tortowej
  • 90 g mąki orkiszowej
  • 2 małe jajka
  • 1 łyżka olejku migdałowego
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanka marmolady
  • cukier puder (do dekoracji)

 

Sposób przygotowania:

Masło pokroić na kawałki i zostawić w ciepłym miejscu. Mleko podgrzać, musi być ciepłe ale nie gorące. Dodać drożdże, łyżkę mąki tortowej i miód. Wymieszać do rozpuszczenia wszystkich składników i odstawić do wyrośnięcia. Po tym czasie do wyrośniętego rozczynu dodać mąkę, olejek, sól. Wyrabiać mikserem i dodawać kolejno po 1 jajku. Dodać miękkie masło. Wyrabiać. Pozostawić w naczyniu na ok 20 min. do wyrośnięcia. Ciasto ma bardzo lekką konsystencję. Wyłożyć na blat dobrze obsypany mąką. I uformować placek o grubości 1,5 cm. Ciasto posypać z wierzchu mąką, aby się nie kleiło. Poczekać 15 min. Odmierzać małe placuszki o średnicy szklanki i nadziewać marmoladą. Zakleić i odłożyć na blachę wyłożoną papierem. W razie klejenia się ciasta do rąk posypać mąką. Wszystkie pączki wyłożone na blasze wkładamy do piekarnika nagrzanego 180 stopni. Pieczemy 15- 20 min.

Do dekoracji posypać cukrem pudrem.

Twój komentarz




POKAŻ