Składniki:
- 80 g masła
- 80 g mleka
- 20g drożdzy
- 20 g miodu
- 90 g mąki tortowej
- 90 g mąki orkiszowej
- 2 małe jajka
- 1 łyżka olejku migdałowego
- szczypta soli
- 1/3 szklanka marmolady
- cukier puder (do dekoracji)
Sposób przygotowania:
Masło pokroić na kawałki i zostawić w ciepłym miejscu. Mleko podgrzać, musi być ciepłe ale nie gorące. Dodać drożdże, łyżkę mąki tortowej i miód. Wymieszać do rozpuszczenia wszystkich składników i odstawić do wyrośnięcia. Po tym czasie do wyrośniętego rozczynu dodać mąkę, olejek, sól. Wyrabiać mikserem i dodawać kolejno po 1 jajku. Dodać miękkie masło. Wyrabiać. Pozostawić w naczyniu na ok 20 min. do wyrośnięcia. Ciasto ma bardzo lekką konsystencję. Wyłożyć na blat dobrze obsypany mąką. I uformować placek o grubości 1,5 cm. Ciasto posypać z wierzchu mąką, aby się nie kleiło. Poczekać 15 min. Odmierzać małe placuszki o średnicy szklanki i nadziewać marmoladą. Zakleić i odłożyć na blachę wyłożoną papierem. W razie klejenia się ciasta do rąk posypać mąką. Wszystkie pączki wyłożone na blasze wkładamy do piekarnika nagrzanego 180 stopni. Pieczemy 15- 20 min.
Do dekoracji posypać cukrem pudrem.
Twój komentarz