mgr Angelika Telążka (Woźniak)
Gabinet Premium
25 List

Domowa kostka rosołowa

Domowy bulion drobiowy można wykorzystać do zup, sosów i duszenia.

 

Składniki:

  • 300g nóżek z kurczaka bez kości, skór lub mięso z 500g całych nóżek
  • 200g warzyw (seler, cebula, pietruszka, por, czosnek)
  • 4 gałązki ziół (rozmaryn, tymianek, pietruszka)
  • 150g soli
  • 100g białego wytrawnego wina
  • 1 liść laurowy
  • 1 goździk
  • 5 nasion kolendry

 

Sposób przygotowania:

Mięso rozdrabniamy blenderem. Warzywa drobno kroimy razem z ziołami, dodajemy sól, wino, liść laurowy, goździk, kolendrę i zmielone mięso. Zalewamy wodą tylko do zakrycia składników. Gotować 30 min, aż wszystkie składniki zmiękną. W razie potrzeby dolać wody ale pilnować, aby nie było jej za dużo. Wszystko zmiksować, przełożyć do suchego szczelnego pojemnika, przestudzić i przechowywać w lodówce. Bulion powinien mieć konsystencję gęstej pasty dlatego warto pilnować, by wody w czasie gotowania nie wlewać zbyt dużo.

 

Sól ma właściwości konserwujące dlatego,  jeśli chcemy zmniejszyć ilość soli wówczas bulion należy zamrozić porcjując go na kostki.

Twój komentarz




POKAŻ