Składniki:
- 300g nóżek z kurczaka bez kości, skór lub mięso z 500g całych nóżek
- 200g warzyw (seler, cebula, pietruszka, por, czosnek)
- 4 gałązki ziół (rozmaryn, tymianek, pietruszka)
- 150g soli
- 100g białego wytrawnego wina
- 1 liść laurowy
- 1 goździk
- 5 nasion kolendry
Sposób przygotowania:
Mięso rozdrabniamy blenderem. Warzywa drobno kroimy razem z ziołami, dodajemy sól, wino, liść laurowy, goździk, kolendrę i zmielone mięso. Zalewamy wodą tylko do zakrycia składników. Gotować 30 min, aż wszystkie składniki zmiękną. W razie potrzeby dolać wody ale pilnować, aby nie było jej za dużo. Wszystko zmiksować, przełożyć do suchego szczelnego pojemnika, przestudzić i przechowywać w lodówce. Bulion powinien mieć konsystencję gęstej pasty dlatego warto pilnować, by wody w czasie gotowania nie wlewać zbyt dużo.
Sól ma właściwości konserwujące dlatego, jeśli chcemy zmniejszyć ilość soli wówczas bulion należy zamrozić porcjując go na kostki.
Twój komentarz