mgr Angelika Telążka (Woźniak)
Gabinet Premium
03 Paź

Domowe mleko kokosowe, czyli napój roślinny z wiórków kokosowych

Mleko kokosowe można zakupić w sklepie, ale tylko robiąc je samemu domu mamy pewność co pijemy. 

 

Składniki:

  • 1 szkl niesiarkowanych wiórków kokosowych
  • 3 szkl przegotowanej ciepłej wody

Sposób przygowania:

  1. Wiórki namoczyć w garnku na noc w gorącej wodzie.
  2. Rano podgrzać wiórki z wodą, aby były ciepłe, ale nie gorące, zmiksować.
  3. Uciąć kawałek gazy – tak aby można było wiórki w niej zakręcić i porządnie odsączyć. (Może być pielucha tetrowa).
  4. Wylać zawartość blendera na sito i odsączyć wiórki w gazie.
  5. Przygować słoik i przełożyć odsączone wiórki.

Zarówno wiórki jak i napój kokosowy przechowywać w lodówce.

Pozostałe wiórki można wykorzystać do ciast, owsianek, koktajli, deserów, naleśników. 

Twój komentarz




POKAŻ