mgr Angelika Telążka (Woźniak)
Gabinet Premium
27 Wrze

Zupa krem z pieczonej dyni

Korzystajmy z produktów sezonowych!

Poniżej przepis na pyszną zupę krem z pieczonej dyni. 

Składniki:

  • 500g dyni, obranej
  • 20g oliwy + odrobina do skropienia dyni
  • Tymianek suszony
  • Rozmaryn suszony
  • Sól
  • 50g marchewki
  • 5 g imbiru, świeżego korzenia
  • 50g cebuli
  • Galka muszkatołowa
  • 400ml wywaru drobiowego (rosołu)
  • 70g mleka
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni C. Na blaszkę kładziemy papier do pieczenia. Pokrojoną na kawałki dynię wrzucamy do miski, skrapiamy oliwą i oprószamy tymiankiem, rozmarynem i solą. Dokładnie mieszamy. Na blaszkę wysypujemy przyprawioną dynię i pieczemy ok 20 min.

Do garnka wlewamy wywar, wrzucamy obraną, pokrojoną w kawałki marchew. Dodajemy imbir, pokrojoną cebulę. Gotujemy 5 min. Dodajemy oliwę, gałkę muszkatołową. Dusimy, aż do miękkości warzyw. Dodajemy upieczoną dynię i rozdrabniamy wszystko blenderem. Dodajemy mleko, pieprz i jeszcze chwilę gotujemy. Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ