Składniki:
- 500g dyni, obranej
- 20g oliwy + odrobina do skropienia dyni
- Tymianek suszony
- Rozmaryn suszony
- Sól
- 50g marchewki
- 5 g imbiru, świeżego korzenia
- 50g cebuli
- Galka muszkatołowa
- 400ml wywaru drobiowego (rosołu)
- 70g mleka
- Pieprz
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni C. Na blaszkę kładziemy papier do pieczenia. Pokrojoną na kawałki dynię wrzucamy do miski, skrapiamy oliwą i oprószamy tymiankiem, rozmarynem i solą. Dokładnie mieszamy. Na blaszkę wysypujemy przyprawioną dynię i pieczemy ok 20 min.
Do garnka wlewamy wywar, wrzucamy obraną, pokrojoną w kawałki marchew. Dodajemy imbir, pokrojoną cebulę. Gotujemy 5 min. Dodajemy oliwę, gałkę muszkatołową. Dusimy, aż do miękkości warzyw. Dodajemy upieczoną dynię i rozdrabniamy wszystko blenderem. Dodajemy mleko, pieprz i jeszcze chwilę gotujemy. Smacznego!
Twój komentarz