mgr Angelika Telążka (Woźniak)
Gabinet Premium
22 Gru

Świąteczne potrawy cz.IV

Śledzie zazwyczaj spożywamy w święta lub w czasie postu. Warto je jeść częściej choćby ze względu na wysoką zawartość pełnowartościowego białka i kwasów omega-3, których w diecie dostarczamy bardzo mało.

Zatem jedzmy śledzie częściej, nie tylko przy okazji świąt.

Poniżej przepis na pyszną sałatkę śledziową.

 

Kolorowa sałatka śledziowa z żurawiną

Składniki:

  • 1 płat śledzia marynowanego
  • 1 ogórek kiszony
  • 1/2 dużej papryki
  • 1/2 średniej cebuli
  • jogurt naturalny
  • pieprz
  • koperek
  • żurawina suszona

 

Sposób przygotowania:

Śledzia bardzo drobno posiekać. W drobną kostkę pokroić ogórka, paprykę i cebulę. Razem z żurawiną i jogurtem dodać pokrojone składniki do śledzia i wszystko wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem. Sałatkę ułożyć na talerzu i posypać posiekanym koperkiem.

Twój komentarz




POKAŻ