Dorsz z pietruszką na brązowym ryżu z sałatką
Składniki:
- 150g dorsza surowego (dla tych, którzy nie lubią karpia)
- 1/2 ząbka czosnku
- 10g natki pietruszki
- oliwa
- sok z cytryny
- sól, pieprz
- mix sałat
- pomidorki koktajlowe
- ryż brązowy
Sposób przygotowania:
Rybę oczyścić, umyć i osuszyć. Środek wypełnić posiekaną pietruszką oraz czosnkiem. Rybę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skropić oliwą, cytryną, oprószyć solą i pieprzem. Następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piec około 20 minut, aż mięso będzie miękkie, a skórka chrupiąca.
Ryż ugotować w wodzie.
Pomidorki umyć umyć i osuszyć, przekroić na połówki. Mix sałat skropić oliwą, dodać sól, pieprz.
Na środku talerza ułożyć ryż, a na nim rybę. Sałatą obsypać brzegi talerza, na nią położyć pomidorki.
Smacznego :)
Twój komentarz