mgr Angelika Telążka (Woźniak)
Gabinet Premium
15 Gru

Świąteczne potrawy cz.III

Szybki postny obiad- w sam raz dla mocno zapracowanych przed świętami

 

Dorsz z pietruszką na brązowym ryżu z sałatką

 

Składniki:

  • 150g dorsza surowego (dla tych, którzy nie lubią karpia)
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 10g natki pietruszki
  • oliwa
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • mix sałat
  • pomidorki koktajlowe
  • ryż brązowy

 

Sposób przygotowania:

Rybę oczyścić, umyć i osuszyć. Środek wypełnić posiekaną pietruszką oraz czosnkiem. Rybę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skropić oliwą, cytryną, oprószyć solą i pieprzem. Następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piec około 20 minut, aż mięso będzie miękkie, a skórka chrupiąca.

Ryż ugotować w wodzie.

Pomidorki umyć umyć i osuszyć, przekroić na połówki. Mix sałat skropić oliwą, dodać sól, pieprz.

Na środku talerza ułożyć ryż, a na nim rybę. Sałatą obsypać brzegi talerza, na nią położyć pomidorki.

Smacznego :)

 

Twój komentarz




POKAŻ