mgr Angelika Telążka (Woźniak)
Gabinet Premium
17 Maj

Pizzę z szynką i warzywami na patelni

Przepis na domową pizzę z wykorzystaniem patelni.

 

Składniki:

👉Czosnek 1 ząbek (4 g) 5 kcal

👉Drożdże 0.20 g (0,2 g) -

👉Mąka żytnia 6 łyżek (72 g) 223 kcal

👉Olej rzepakowy 1 łyżka (10 g) 88 kcal

👉Oliwki w puszce 5 sztuk (15 g) 17 kcal

👉Przecier pomidorowy 3 łyżeczki (21 g) 19 kcal

👉Przyprawa bazylia 1 g (1 g) 2 kcal

👉Przyprawa kurkuma 1 g (1 g) 3 kcal

👉Rukola 1 garść (20 g) 3 kcal

👉Ser mozzarella półtłusty 20 g (20 g) 50 kcal

👉Sól 1 szczypta (0,25 g) -

👉Szynka z indyka 2 plastry (20 g) 27 kcal

👉Woda pół szklanki (110 g)

Przygotowanie:

Mąkę, sól, drożdże, wodę i 1/2 oleju dodać do miski i wyrobić ciasto. Ciasto wyłożyć na posmarowaną tłuszczem patelnię i trzymać na średnim ogniu około 10-15 minut. Przewrócić na drugą stronę, posmarować przecierem pomidorowym zmieszaną z rozgniecionym czosnkiem. Ułożyć na nim pokrojoną szynkę, oliwki, posypać serem i przyprawami. Przykryć patelnię i trzymać aż ser się roztopi. Posypać rukolą i gotowe!

Twój komentarz




POKAŻ