mgr Angelika Telążka (Woźniak)
Gabinet Premium
30 Czerw

Kotlety mielone z kalafiora

Propozycja obiadowa - czyli mielone z KALAFIORA.  Pyszna alternatywa dla tradycyjnych mięsnych kotletów mielonych.

 

Składnikina 8-10 kotletów:

✔2,5 szklanki startego kalafiora / 1/2 kalafiora

✔1 duża cebula

✔1 ząbek czosnku

✔1 i 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej /✔3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej

✔1/2 szklanki ziaren słonecznika, podprażonych na suchej patelni i posiekanych

✔1/4 szklanki maki ziemniaczanej

✔1/4 szklanki oleju

✔2 łyżki sosu sojowego

✔1/2 łyżeczki syropu z agawy

✔1 i 1/2 - 2 łyżeczki pieprzu ziołowego

✔czarny pieprz

Przygotowanie:

👉Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Kalafiora wraz z łodyga zetrzeć na dużych oczkach tarki, cebulę zetrzeć na dużych oczkach tarki, a czosnek na małych oczkach. Wszystko przełożyć do bardzo dużej miski.

👉Do startych warzyw dodać pozostałe składniki i wszystko przy pomocy rąk porządnie zagnieść w zwarta masę, w razie potrzeby dolać łyżkę oleju. Na koniec doprawić do smaku.

👉Dłońmi formować równe, zwarte kotlety. Gotowe układać na blasze i piec przez 20 - 25 minut na złoty kolor, następnie obrócić i piec przez kolejne 5 minut.

Twój komentarz




POKAŻ