mgr Angelika Telążka (Woźniak)
Gabinet Premium
25 Luty

Wspieranie odporności - najistotniejsze składniki w diecie

 Składniki odżywcze odgrywają ważną rolę w rozwoju oraz funkcjonowaniu układu odpornościowego -każdy niedobór, pojedynczy lub wielu składników, jest często przyczyną osłabienia odporności. Prawidłowo skomponowana i zbilansowana dieta wspomaga odporność organizmu oraz pomaga chronić przed zachorowaniem. 

Niedożywienie białkowo-energetyczne (PEM) to nie tylko białko oraz energia, ale także niedobory w zaopatrzeniu komórek w wiele składników odżywczych.

Działanie poszczególnych składników pożywienia na układ immunologiczny człowieka jest różnorodny i zależy od rodzaju oraz ilości w pokarmach. 

Składniki o udowodnionej skuteczności na układ odpornościowy: 

  • witaminy: A, C, E, D, B6, B12,
  • kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6,
  • pierwiastki śladowe: cynk, selen, żelazo, kwas foliowy, miedź, wapń, fosfor. 

 

Czynniki, które wpływają na odporność: 

  • stres - nadmierna ilość stresu wpływa niekorzystnie na układ odpornościowy poprzez działanie hormonów - kortyzolu - podwyższa ryzyko podatności na infekcje;
  • sen- odpowiednia ilość snu wpływa na wydzielanie melatoniny, która zapewnia fizjologiczny rytm dobowy i funkcjonowanie układu odpornościowego;
  • aktywność fizyczna - umiarkowana aktywność fizyczna (4/5x w tygodniu minimum 30-45 min) w znaczący sposób podnosi odporność organizmu i obniża częstotliwość infekcji;
  • dieta - codzienny sposób odżywiania ma fundamentalne znaczenie dla zdrowia. 

Dieta zachodnia - bogata w sól, białą mąkę, przetworzone mięso, tłuszcze zwierzęce z dużą zawartością sztucznych dodatków żywności - jest uboga w błonnik, witaminy, minerały i antyoksydanty. 

Alkohol oraz nikotyna - wpływają na obniżenie odporności. 

Produkty, które wpływają na poprawienie odporności: 

  • świeże warzywa i owoce - ⅔ całkowitej objętości posiłków: czosnek - naturalny antybiotyk, cebula zwyczajna, owoce aronii, natka pietruszki, cytrusy, brokuły, szpinak, czarna porzeczka, grejpfrut, papryka, cebula, imbir, żurawina, kiszonki
  • orzechy, nasiona roślin strączkowych, pestki, 
  • produkty pełnoziarniste, 
  • mięso i ryby - łosoś pacyficzny, makrela atlantycka, halibut, sardynki, śledź atlantycki, pstrąg tęczowy. Unikać: tuńczyka, dorsza i karpia - ze względu na dużą ilość rtęci.
  • świeże zioła i przyprawy (z ograniczeniem ilości soli oraz dodatków konserwujących)
  • ograniczenie żywności wysoko przetworzone,
  • nasiona chia, nasiona konopii - hamują procesy prozapalne, 
  • kakao i gorzka czekolada ( z dużą zawartością kakao), 
  • odpowiednia ilość nawodnienia: 2/2,5 l/dobę z odpowiednim dostosowaniem do aktywności fizycznej i stanu zdrowia,
  • warto uwzględnić herbatę: białą, zieloną i czerwoną, unikać lub ograniczyć: napoje słodzone;
  • unikanie zbyt dużej ilości białka zwierzęcego i czerwonego mięsa oraz diety wysokotłuszczowej.

Naturalne produkty, które poprawiają odporność: 

  • tran - zwarta witamina D wspomaga odporność, pomaga w prawidłowym wchłanianiu wapnia i fosforu,  olej rybi - duża zawartość kwasów omega-3, 
  • propolis (kit pszczeli) - kompleks pszczeli
  • jeżówka (echinacea), 
  • aloes zwyczajny - sok, 
  • czystek - napar ziołowy, 
  • żeń-szeń, 
  • owoc maliny - roślina lecznicza, 
  • tranek błoniasty, 
  • kwiat bzu czarnego, 
  • ashwagandha, 
  • wiesiołek - np.olej, 
  • przyprawy: imbir, kurkuma, oregano, kozieradka, cynamon.

 

 

W ramach praktyk studenckich artykuł napisała Kinga Zawadzka.

Twój komentarz




POKAŻ