25 List

Domowa kostka rosołowa

Domowy bulion drobiowy można wykorzystać do zup, sosów i duszenia.

 

Składniki:

  • 300g nóżek z kurczaka bez kości, skór lub mięso z 500g całych nóżek
  • 200g warzyw (seler, cebula, pietruszka, por, czosnek)
  • 4 gałązki ziół (rozmaryn, tymianek, pietruszka)
  • 150g soli
  • 100g białego wytrawnego wina
  • 1 liść laurowy
  • 1 goździk
  • 5 nasion kolendry

 

Sposób przygotowania:

Mięso rozdrabniamy blenderem. Warzywa drobno kroimy razem z ziołami, dodajemy sól, wino, liść laurowy, goździk, kolendrę i zmielone mięso. Zalewamy wodą tylko do zakrycia składników. Gotować 30 min, aż wszystkie składniki zmiękną. W razie potrzeby dolać wody ale pilnować, aby nie było jej za dużo. Wszystko zmiksować, przełożyć do suchego szczelnego pojemnika, przestudzić i przechowywać w lodówce. Bulion powinien mieć konsystencję gęstej pasty dlatego warto pilnować, by wody w czasie gotowania nie wlewać zbyt dużo.

 

Sól ma właściwości konserwujące dlatego,  jeśli chcemy zmniejszyć ilość soli wówczas bulion należy zamrozić porcjując go na kostki.

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe